altid velkommen i væksthuset
Hos Væksthuset er der altid noget at opleve – året rundt! Udforsk de smukke stier, tag et hvil i de hyggelige shelters, eller nyd en pause i madpakkehuset. Mød de mange dyr, gå på opdagelse i den frodige husmandshave, og oplev det spændende plante- og dyreliv. Fra fugletårnet kan du nyde udsigten og spotte områdets fugle, mens kvashegnet giver et fascinerende indblik i bæredygtig naturpleje. Væksthuset holder altid åbent og byder dig velkommen til en verden af natur, ro og oplevelser.
Udsigts- og fugletårn
Det overdækkede udsigts- og fugletårn er placeret i skellet vest for Søndermarken med udsigt over søen, kreaturfoldene med de gamle danske kvægracer og naturforsøgene på engen. Her er også informationstavler, borde-bænke og trampesti til søen.
Madpakkehus
Madpakkehuset har plads til både små og store grupper op til ca. 50 personer. Her er borde-bænke og en udstilling med gamle landbrugsredskaber. Madpakkehuset ligger praktisk i forlængelse af storkøkkenet.
Legeplads
I sammenhæng med madpakkehuset er der et legeområde med legehus og sandkasse m.m.
Storkøkken
Storkøkkenet er i den ombyggede svinestald. Her er mulighed for at lave mad til små og store grupper op til ca. 60 personer, inkl. pizzaer i den store pizzaovn. Her kan holdes kurser og forarbejdes råvarer. Der er opstillet et langbord, og der er mulighed for at stille borde og stole fra depotet op til større forsamlinger. Vil du vide mere om brug af storkøkkenet, så se Booking.
Aula og udstillingsområde
Aulaen ligger i forlængelse af storkøkkenet og med udgang til gårdrummet. Det kan bruges til udstillinger, ankomstområde til arrangementer, reception ol.
Smådyrsstald og indendørs legeområde
I den gamle kostald er der bl.a. kaniner, et stort legeområde med halm og en legetraktorkørebane til de mindste.
Have og skovhave
Den gamle have omkring stuehuset og skovhaven syd for huset er anlagt med en stor variation af stauder, buske og træer af husmandsstedets tidligere ejere. Haverne passes i dag af frivillige.
Forsøgsparceller
I de mange små forsøgsparceller kan du i vækstsæsonen lære om nye og gamle kornsorter, bælgfrugter, spændende frø og grøntsager. Ved hver parcel giver et skilt dig viden om den forsøgsafgrøde, der dyrkes.
Bigård
I hjørnet mod sydøst, tæt på Vestsallingstien, ligger den store, cirkulære bigård. Den er skabt af kvas leveret af egnens beboere og fremstår som et skulpturelt indslag på marken. Bigården og dens mange aktiviteter drives af Salling-Fjends biavlerforening.
Mere natur i agerlandet – forsøgsområde
Foreningen Mere natur i agerlandet har et forsøgsområde på marken mellem væksthuset og Vestsallingstien. Her laves biodiversitetsforsøg samt fugletællinger med fokus på bestande af agerhøns.
Bærhave
I det indhegnede område mellem væksthuset og Vestsallingstien er der buske med forskellige spiselige bær. I dette område er der også i perioder hønsegård.
Cideræbletræer
I en del af det indhegnede område mellem væksthuset og Vestsallingstien er der en æblehave med æblesorter, der er specielt fremavlede til produktion af cider. Tilknyttet væksthuset er en gruppe, der producerer cider, ligesom der holdes kurser i ciderfremstilling.
Vinstokke
Et lille område med vinstokke danner en hyggelig allé til shelterpladsen. Druerne er en sort beregnet til fremstilling af hvidvin og er et lille demonstrationseksempel på muligheden for at dyrke vin i det danske klima.
Hegnstyper og læbeplantninger
Væksthusets jorder er omkranset af træer, buske og planter, der er med til at fremme biodiversitet samt give læ og gode forhold for dyr, fugle og insekter. Sorterne er valgt til at kunne modstå områdets til tider barske vejrforhold. Nye træer og buske danner forbindelseslinjer til gamle, oprindelige læhegn og stier, og er kombineret med kvashegn og forskellige fuglekasser.
Se mere om kvashegn her
Shelters
Der er flere shelters på væksthusets område: store gruppeshelters, familieshelters og helt små shelters. Ved shelterområdet er der bålsteder.
Toilet og bad
I den sortmalede træbygning er der toilet, handikaptoilet og bad.
Stuehuset
Stuehuset anvendes i dag til møder.
Gårdspladsen
I gårdrummet er der opholdsområder med borde og bænke. Træskulpturen midt i gården er skabt af Dorthe Hedensted Lund.
Dyrene på væksthuset
På væksthuset har vi flere gamle danske husdyrracer: Dansk landraceged, Danske landhøns og Hvid dansk landkanin. Afhængig så årets aftaler med vores samarbejdspartnere græsser der i foldene mod søen kvæg af Sortbroget dansk malkerace og Rød Dansk Malkerace.